Thursday, June 20, 2013

Isu Pasar Payang Hangatkan Dun Terengganu

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera. Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. Selawat dan salam ke atas junjungan mulia Nabi Muhamad Sallallahu ‘Alaihi Wasallam serta ahli keluarga baginda dan para sahabat radhiallahu ‘anhu.

Pasar Payang Warisan Terengganu

Daripada dahulu sampailah sekarang Payar Payang adalah merupakan destinasi yang mesti dilawati oleh pelancong daripada luar Negeri Terengganu Darul Iman. Di Pasar Payang ini, para pelancong boleh mendapatkan pelbagai barangan basah dan kering dengan harga yang berpatutan. Di samping itu juga ada dijual pelbagai jenis pakaian, batik, sutera dan songket. Ada juga segelintir menamakan Pasar Payang sebagai Syurga batik, sutera dan songket. Wikipedia juga ada mencatatkan perihal Pasar Payang.

Sebelum daripada ini timbul isu Pasar Payang ini bakal dirobohkan. Hendak dibina apakah selepas dirobohkan?Yang pastinya jika dibina semula pasar di dalam bentuk yang lebih moden dan canggih yang pastinya rakyat dibebani dengan kos sewa yang agak mahal. Kesian rakyat Terengganu. Kesian kepada rakyat negeri saya di lahirkan.

Sidang DUN Terengganu bermula

Isu perobohan Pasar Payang ini telah hangat diperbahaskan. Semoga ianya menatijahkan yang terbaik buat rakyat Negeri Terengganu. InsyaAllah.

MB T'ganu 'mengamuk' isu Pasar Payang

Hazayani Zakaria 
20 Jun 2013 

KUALA TERENGGANU: Seperti yang dijangka, isu pembinaan Pasar Besar Kedai Payang yang baru benar-benar menghangatkan sidang Dewan Undangan Negeri (Dun) yang pertama kali diadakan selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Selepas usul berhubung isu tersebut ditolak Yang Dipertua Dewan Mohd Zubir Embong Selasa lalu, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (PAS-Batu Buruk) mengambil peluang membangkitkannya sewaktu sesi penggulungan oleh Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said, petang semalam.

Ketika Ahmad menjelaskan isu tersebut, Syed Azman bangun meminta penjelasan berhubung pemberian projek bernilai RM400 juta itu kepada sebuah syarikat yang berpangkalan di Kuala Lumpur.

"Saya mohon penjelasan adakah benar projek ini diberikan kepada Syarikat Gabungan Granite yang dimiliki oleh Tan Sri Datuk Abu Sahid Muhamed, Lim Chiau Woei, Law Phooi Wong dan Chan Lai Choon.

"Pasar payang ini adalah persoalan warisan Negeri Terengganu. Bukan sahaja saya yang membuat bantahan tetapi Datuk Seri Menteri Besar perlu teliti pandangan ramai (dari) dalam negeri dan luar negeri dan seorang penulis prolifik Anak Terengganu, Awang Goneng menulis dengan jelas dalam akhbar New Straits Times, kalau nak bina hotel, bina di tempat lain," kata beliau ketika bangun mencelah.

Ahmad menafikan projek tersebut mendapat bantahan ramai sebaliknya mendakwa 'pihak-pihak tertentu' mempengaruhi peniaga Pasar Payang supaya membantah projek tersebut.

Beliau tidak menjawab dakwaan Syed Azman berhubung pemberian projek kepada bukan anak tempatan itu.

Tidak berpuas hati, Syed Azman bangun memohon penjelasan sekali lagi.

"Saya tanya soalan yang spesifik iaitu kepada syarikat mana projek ini diberikan. Kalau saya gunakan bahasa 'jawapan bodoh' tak kena dengan dewan tapi jawapan memang jawapan bodoh," katanya.

Ahmad kemudiannya melenting dan berkata 'dah soalan bodoh, jawapan biar bodohlah. Mung (awak) mahu apa lagi?'

"RM400 juta bukan kita beri projek ini kepada kontraktor tapi kepada pemaju yang majukan. PhD apa begini tak faham?" sanggahnya lagi.

Pertikaman lidah berlarutan beberapa minit dan turut disampuk beberapa wakil BN sehingga Mohd Zubir mengarahkan mereka diam dan bertenang.

"Kalau dikatakan panas dan sesak, kenapa tak diperbaiki pasar sedia ada? Kenapa perlu dibina pasar baru sekali dengan hotel dan apartmen?" soal Syed Azman lagi.

"Baik pulih tidak memberikan erti yang besar. Kerajaan bina pasar baru untuk memberikan yang terbaik kepada peniaga dan orang ramai," jawab Ahmad.

Sumber: harakahdaily; mb terengganu mengamuk isu pasar payang

No comments:

Post a Comment