Thursday, July 4, 2013

Dosa Dr. Morsi Sehinggakan Diguling

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera. Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. Selawat dan salam ke atas junjungan mulia Nabi Muhamad Sallallahu ‘Alaihi Wasallam serta ahli keluarga baginda dan para sahabat radhiallahu ‘anhu.

Dosa bagi mereka

Apakah sebab sebenarnya Dr. Morsi digulingkan? Apakah dosa-dosa yang telah dilakukan Dr. Morsi sehinggakan tentera sangat bernafsu untuk merampas kuasa dan Dr. Morsi digulingkan? Rupa-rupanya Dr. Morsi digulingkan bersebab. Antara sebab bagi puak-puak yang tidak senang akan Islam berkuasa ialah pembaharuan yang Dr. Morsi telah lakukan. Pembaharuan-pembaharuan ini dianggap dosa kepada mereka. Apabila Islam memerintah, banyaklah keinginan hawa nafsu yang terhalang oleh hukum-hukum Tuhan tersebut.

Banyak sebenarnya pembaharuan yang telah Dr. Morsi lakukan. Tetapi apabila maklumat tidak sampai ke bawah menyebabkan rakyat tidak mendapat maklumat yang sebenarnya. Media-media juga dikuasai oleh bangsa asing. Media yang berat sebelah, mereka melaporkan berita dengan tujuan untuk menaikkan kemarahan rakyat. Maka berlakulah apa yang telah berlaku sekarang ini.

Yang masih tinggal di hadapan kita ialah Negara Turki. Negara Turki sewajarnya mengambil pengajaran di atas apa yang sudah berlaku ini. Begitu juga dengan negara-negara yang lain. Harakah Islam mesti mempersiapkan diri, memperkemaskan ahli-ahlinya dengan sebaiknya. Menyediakan plan sekiranya berlaku perkara yang seumpama ini dikemudian hari.

Mari kita tinjau apakah dosa-dosa Dr. Morsi.


Dosa-dosa Dr. Muhammad Mursi selama memerintah negara Mesir.(baca keseluruhan)

Mengapa kalangan liberal sangat berusaha menjatuhkan Presiden Mesir DR Muhammad Mursi?Salah seorang pembaca menghantar tulisan menarik tentang Dosa-dosa Presiden Mesir DR Muhammad Mursi. Boleh jadi, pendapat yang dihantar melalui fanpage ini benar. Bahawa ‘dosa-dosa’ inilah yang membuat pemerintahan Mursi di goncang.

Berikut tulisan lengkapnya:

1. Dosa Mursi itu adalah kerana dia boleh membawa Mesir dalam setahun ke arah jelapang makanan. Yang dulu zaman mubarak gandum hanya boleh dihasilkan dalam negeri sebanyak 20% paling banyak, sekarang sudah melampaui 60%. Dulu perlu mengimport ke Amerika, sekarang Mursi mengimport dari negara yang dia inginkan, yang lebih menguntungkan rakyat. Keadaan ini dapat menjimatkan belanja negara sampai jutaan dollar pertahun sekaligus meningkatkan ekonomi petani.

2. Dosa Mursi adalah kerana membangunkan terusan Suez menjadi pasaran bebas dunia. Yang dulu di zaman mubarak hanya menghasilkan wang sebanyak 5.6 bilion dollar pertahun, akan meningkat 100 bilion dollar pertahun.

3. Dosa Mursi adalah menaikkan gaji PNS dan pesara sebanyak lebih 200%, manakala harga-harga barang boleh dipertahankan tidak naik, sehingga PNS jadi lebih makmur.

4. Dosa Mursi adalah membina kilang samsung terbesar di Arab di wilayah Bani Suwef, sehingga harga barang elektronik menjadi murah.

5. Dosa Mursi adalah membuat kilang kereta sendiri sehingga untuk tahun-tahun ke depan tidak perlu lagi mengimport kereta.

6. Dosa Mursi adalah membuat kilang senjata sendiri sehingga tidak perlu lagi mengimport senjata-senjata rongsokan dari Amerika.

7. Dosa Mursi adalah membuat kilang Innar (sejenis tablet / ipad), sehingga seluruh rakyat nanti boleh merasa nikmatknya memakai barang elektronik bermutu dengan harga yang berpatutan. Anak-anak sekolah boleh belajar pakai alat canggih.

8. Dosa Mursi adalah mampu mempertahankan, bahkan menambah rizab pertukaran asing Mesir yang sebelumnya sudah di ambang kemuflisan.

9. Dosa Mursi terbesar adalah dia selalu solat berjemaah di masjid, hafal al Qur’an, selalu tahajjud dan sabar terhadap segala caci maki.

10. Dosa Mursi adalah menyokong perjuangan Palestin, Syria dan Myanmar.

11. Dosa Mursi yang tidak kalah parahnya mengeluarkan Mesir dari kongkongan kuasa tentera dalam 40 hari, di mana Erdogan memerlukan bertahun-tahun untuk melakukan hal itu.

12. Dosa Mursi meningkatkan harga diri negara Mesir di hadapan negara Arab lain bahkan dunia. Hingga Mesir jadi negara yang diambil kira.

13. Dosa Mursi adalah berusaha membangunkan tenaga nuklear dan tenaga matahari sebagai tenaga alternatif di Mesir.

14. Dosa Mursi adalah kerana ia mampu menarik pelabur luar negeri dan mempertahankan kepercayaan asing di Mesir.

15. Dosa Mursi adalah membuka kembali jalan darat antara Mesir dan Sudan sehingga kerja sama dalam bidang ekonomi kedua-dua negara akan meningkat.

16. Dosa Mursi adalah mampu membuka lapangan kerja baru untuk 600 ribu lebih orang pengangguran.

17. Dosa Mursi adalah berusaha mengembalikan harta yang dibawa lari ke luar negeri oleh Husni Mubarak dan kroni-kroninya.

18. Dosa Mursi adalah menegakkan kehakiman yang sebenarnya dan berusaha menghabisi kecurangan.Dan banyak lagi dosa-dosanya yang tidak boleh kita sebutkan satu persatu yang membuatkan musuh politik Mesir kepanasan, terutama Amerika dan Israel yang menjadi dalang utama.Kerana dosa-dosa itulah maka Mursi akan digulingkan oleh munafik-munafik penyokong Mubarak, liberal, sekular, komunis, dan Kristian Koptik serta puak Islam munafik. Mereka memandang Mursi sudah gagal dah akan membawa Mesir ke arah kehancuran.Itulah logik yang ada dalam kehidupan sekarang.

Itulah "dosa" insan bernama Morsi. Orang Islam amal sekular ini memang rapat dengan Amerika & Yahudi. Dan mereka tidak pernah akan sokong agenda Islam walaupun mereka kalah dibawah sistem mereka cipta.


Sumber: Whatsapp daripada sahabat.

3 comments:

 1. Salam Sdr Ibnu Ibrahim,

  Saya rasa ada yg tak kena dgn alasan dosa-dosa DR Morsi yg dikatakan dihantar oleh seorang penulis lain. Manakan boleh Mursi melaksanakan beberapa agendanya yg belumpun habis setahun pentadbirannnya. Masanya dlm setahun ini dihabiskan untuk mententeramkan rakyat tetapi belumpun sempat rakyat menikmati apa yg dirancangnya. Oleh itu adalah tidak benar Dr Mursi telah membuat perubahan yg drastik dan lebih baik dari pemerintah yg terdahulu.

  Ikutilah kupasan saya dalam,"Krisis politik Mesir : Tentera rampas kuasa redakan Arab Spring II".

  http://hisemudinkasim.blogspot.com/2013/07/krisis-politik-mesir-tentera-rampas.html

  ReplyDelete
 2. assalam..sdr megat, tidak mustahil jika sekiranya Allah hendak menolong.

  walLahu a'lam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Benar. Mungkin pertolongan dari Allah. Lagipun tak salah bersangka baik.

   Delete