Wednesday, November 9, 2011

Tanpa disedari

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. Selawat dan salam ke atas junjungan mulia Nabi Muhammad Sallallahu ‘Alaihi Wasallam serta ahli keluarga baginda dan para sahabat radhiallahu ‘anhum ajma’iin.

Apa khabar kalian?

Kaifahalukum? Arjukum fissaa'dah wassihah. Lama jari ini tidak menari atas keyboard. Entri kali ini saya hendak mengajak sahabat-sahabat pengunjung untuk mengamalkan kesihatan di dalam kehidupan seharian terutamanya dalam bab pemakanan. Al-ma'lumlah kecik-kecik dulu suka sangat makan 'chicken dish' atau 'jajan' kata orang jerman. Ada lagi iaitu mee segera. En. Mamee atau en. Maggi lah tu. Dua-dua makanan ni memang merupakan 'favourite' saya masa kecik-kecik. Orang lain saya tidak tahulah.

Sampai ke hari ini masih lagi teringin hendak merasa mamee (maggi saya tidak makan). Pada suatu hari, saya pun bertanyalah pakcik google berkenaan kedua-dua makanan ini. Ada satu artikel tu menyatakan bahawa barang sesiapa yang memakan maggi atau seumpamanya akan menyebabkan rambutnya gugur. Ada lagi iaitu cepat lupa. Ini adalah kajian yang dibuat oleh CAP (Persatuan Pengguna Pulau Pinang).

Jom kita makan buah

Tanpa kita sedari bahawa buah-buahan ternyata mengandung zat-zat yang dapat menggantikan nutrisi dari makanan seperti daging.

1. Epal

Kombinasi kandungan garam mineral dan pektin dalam epal, serta kandungan asam oksalik pada bayam membentuk substansi unik yang memenuhi dinding-dinding usus dan melalui gerakan kimia yang kuat tetapi berupaya "melepaskan" kotoran yang ada di usus besar yang telah terenap berhari-hari, berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun. Kandungan zat pektin dalam epal juga mampu menurunkan kadar kolesterol dan triglycerides yang mengganggu fungsi jantung.

Jus Epal
Fungsi utamanya:
- Mengurangi nafsu makan
- Mengendalikan tekanan darah dan kadar gula darah
- Pembersihan racun dalam usus

2. Avocado

Kandungan kalori, lemak dan minyak yang tinggi di dalamnya bukan sahaja menjadi sumber tenaga yang melimpah yang diperlukan ketika berpuasa, tetapi juga mengurangi kadar kolesterol dan menjaga kelenturan otot-otot sendi.

Jus Avocado
Fungsi utamanya:
- Melembabkan dan mengencangkan kulit
- Membantu pembentukan sel darah merah
- Mencegah anemia

3. Pisang

Isi buah pisang yang lembut melapisi dinding-dinding lambung dan usus sehingga dapat menjadi lapisan anti radang. Pisang sangat membantu bagi mereka yang mengalami masalah peradangan lambung atau usus. Kerana isi buah pisang sangat lembut, dianjurkan untuk tidak dijadikan jus. Sangat baik untuk pencernaan.

4. Kurma

Kandungan gula kurma yang tinggi membuat kurma menjadi buah yang menghasilkan energi tinggi. Bahkan ada legenda bahwa Nabi Muhammad SAW berbuka puasa hanya dengan 3 butir kurma, tentunya yang berkualiti tinggi. Kandungan gula kurma sangat membantu menyembuhkan luka. Hati-hati bagi mereka yang memiliki penyakit diabetes, jangan terlalu banyak memakan buah ini.5. Betik dan mangga

Jus campuran betik dan mangga memiliki kandungan karbohidrat dan enzim yang tinggi. Jus segar ini bermanfaat dalam menanggulangi pembengkakan dan peradangan, gangguan pencernaan dan demam. Jus mangga sendiri dapat mengurangi dehidrasi dan melancarkan peredaran darah. Ianya juga melancarkan untuk membuang air besar dan mengatasi sembelit.

Jus Mangga
Fungsi utamanya:
- Mencegah bau badan
- Desinfektan bagi tubuh dan membersihkan darah
- Meremajakan sel

6. Pear

Memakan buah Pear membantu mengatasi rasa tidak enak di perut akibat kadar asam yang berlebihan yang berasal dari makanan berkalori tinggi, berminyak dan pedas. Jus pear juga dapat dicampur dengan epal dan sedikit jeruk nipis.

Jus Pear
Fungsi utamanya:
- Mengendalikan hipertensi
- Mencairka dan menghilangkan kahak
- Mengatasi gangguan perut

7. Nanas

Enzim bromealin dalam nanas melarutkan lendir yang sangat kental dalam sistem pencernaan sehingga boleh menghancurkan bisul bila ada.

8. Delima

Di Iraq dan Iran, jus delima yang dibuat untuk berkumur terlebih dahulu sebelum diminum membantu membersihkan mulut dan gigi, serta mencegah jangkitan sehingga membantu menghilangkan bau mulut yang tidak sedap. Memakan dengan perlahan-lahan buah delima dan mengeluarkan bijinya dapat menjernihkan suara yang serak dan mengelakkan kekeringan tekak. Manfaat lain, kandungan zat tanin dalam buah delima dapat membius cacing gelang, cacing kremi dan cacing pita dalam usus sehingga mereka dapat dikeluarkan melalui air besar. Cara ini sudah biasa digunakan oleh penduduk Mesir dan Vietnam.

Jus Delima

Fungsi utamanya:
- Mengikis kanser

9. Tomato

Jus tomato segar sangat membantu pembentukan glycogen dalam liver. Menurut kajian didapati bahawa jus tomato menyeimbangkan fungsi hati dengan cepat dan dengan demikian bererti menjaga stamina tubuh dan menyihatkan badan. Garam mineral yang kaya dalam tomato meningkatkan nafsu makan dan merangsang aliran air liur sehingga membolehkan makanan dicerna dengan baik. Pengambilan tomato yang teratur membantu mengubati penyakit anoreksia (kehilangan nafsu makan).

Jus tomato

Fungsi utamanya:
- Mengawal kadar gula dan darah
- Menggiatkan fungsi hempedu dan hati
- Memperbaiki stamina seks

10. Tembikai

Terlalu banyak memakan daging (terutama musim eidul adha sekarang ini), manis-manisan, makanan bergoreng, kopi dan minuman ringan sering membuatkan darah terlalu banyak mengandungi kandungan asamnya dan mengakibatkan bintik-bintik merah di kulit.

Jus tembikai akan memusnahkan asam tersebut dan memperbaiki kandungan darah. Bagi pesakit diabetes, pengambilan secara teratur jus tembikai dapat menjaga peningkatan gula darah. Kandungan asid urik yang berlebihan dalam tubuh akan menyebabkan arthritis dan keracunan urea dapat dihilangkan dengan meminum jus semangka secara teratur dua kali sehari.

11. Belimbing

Meminum atau memakan buah belimbing dan menelannya secara perlahan dapat mencegah dan mengatasi jangkitan mulut dan tekak. Campuran belimbing dan madu juga boleh membantu mencegah dan mengatasi kencing batu.

Jus belimbing

Fungsi utamanya:
- Menurunkan tekanan darah
- Mencegah dan merawat sariawan
- Mencairkan kahak

12. Laici

Selain kandungan protein, lemak, vitamin C, fosfor, dan zat besi, buah laici mengandungi sukrosa dan glukosa yang banyak. Mengambil buah laici pada malam hari dapat memberikan tenaga untuk keesokan harinya.

13. Kelapa

Air kelapa mengandung sukrosa, fruktosa, dan glukosa, sedangkan isinya selain vitamin berikut, kelapa juga mengandungi protein, lemak, vitamin dan tentunya minyak kelapa. Meminum air kelapa muda dan memakan isinya boleh menghalang mulut kering, demam dan diabetes. Selain itu, meminum air kelapa muda dipercayai membuang racun dalam darah. Perhatian, terlalu banyak minum air kelapa muda juga menyebabkan sedikit kesan sampingan. Bagi yang mempunyai masalah tulang jangan mengambil air kelapa yang berlebihan.

14. Jus lobak
Fungsi utamanya:
- Baik untuk kesihatan mata
- Meremajakan sel dan menghalang penuaan
- Meningkatkan vitalitas seks

15. Jus strawberi
Fungsi utamanya:
- Mengubati gangguan saluran kencing
- Mengawal kadar kolesterol
- Meredakan sakit sendi

Buah-buahan merupakan sumber makanan alami yang paling mudah untuk terus dimakan jadi apa lagi..ayuh mulakan hidup baru bagi penggemar mee segera atau 'junk food'.

No comments:

Post a Comment