Sunday, November 8, 2009

Anjakan paradiqma; istilah yang menakutkan?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. Selawat dan salam ke atas junjungan mulia Nabi Muhammad Sallallahu ‘Alaihi Wasallam serta ahli keluarga baginda dan para sahabat radhiallahu ‘anhum ajma’iin.

Suasana terkini Gerakan Islam Nafas Panjang
Rindu juga rasanya hendak ke KL bagi mengikuti Seminar Perkasakan PAS, tetapi apakan daya tidak rezeki untuk sampai ke sana. Apa pun di sini saya masukkan 5 resolusi hasil daripada seminar tersebut. Antaranya ialah:

1. PAS menetapkan sasaran untuk meningkatkan semula sokongan golongan muda terutamanya bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

2. Selain itu PAS juga akan mengukuhkan Pakatan Rakyat dan meningkatkan persiapan menghadapi pilihan raya umum ke-13 secara lebih proaktif.

3. PAS juga berusaha untuk meningkatkan sokongan bukan Muslim dengan bertindak aktif menubuhkan Kelab Penyokong PAS di kawasan masing-masing.

4. Resolusi lain yang dicapai ialah untuk memantapkan pendirian parti berdasarkan maklumat, informasi serta menguatkan parti di peringkat akar umbi seluruh negara.

5. Dalam pada itu, resolusi kelima yang diluluskan tanpa bantahan turut menggariskan usaha untuk membuat pelan tindakan antaranya menguatkan kempen nasional yang bertemakan 'PAS Untuk Semua'.

Semester yang mencabar

Beberapa hari yang lalu, saya berkesempatan menjadi perwakilan kepada fakulti untuk ke Mesyuarat Agung Majlis Perwakilan Mahasiswa di sebuah kolej Universiti Swasta. Ini merupakan kali pertama saya menjadi perwakilan. Saya menggunakan peluang keemasan ini untuk menyuarakan hasrat yang terpendam di lubuk sanubari. Saya menggunakan sepenuhnya kesempatan tersebut adalah semata-mata untuk melonjakkan kolej Universiti mampu berdiri sama taraf dengan Universiti-universiti yang lain.

Jauh sekali untuk saya merendah-rendahkan Universiti sendiri. Malah dek kerana ingin melihat universiti ini terus maju ke hadapan dan mampu bersaing di dalam arus kemodenan dan keselesaan.

Pada semester kali ini juga banyak perkara yang ingin saya usahakan bagi memastikan sedikit sebanyak perubahan yang bakal berlaku menjadi penyuntik semangat kepada sahabat-sahabat mahasiswa yang lain. Semoga Allah Subhanahu Wa Ta’ala mengurniakan taufiq dan hidayahNya serta kekuatan kepada diri saya dapat melaksanakan amanah ini di samping kuliah dan tugasan-tugasan lain.

Akhirnya semoga usaha yang sedikit ini menjadi motivasi kepada sahabat-sahabat mahasiswa untuk terus bangkit untuk melakukan perubahan demi kecemerlangan akademik dan syakhsiah mahasiswa dan kecemerlangan kolej.

Gelombang baru anjakan paradiqma

Alhamdulillah. Walaupun istilah yang digunakan di dalam usul agak asing di kalangan mahasiswa, namun akhirnya berjaya difahami dan diterima oleh semua perwakilan. Semoga selepas ini seluruh mahasiswa dan semua pihak dapat menghadamkan dan melaksanakan segala tuntutan yang terdapat di dalam usul. Di dalam pembentangan usul tersebut saya telah menjelaskan apakah yang dimaksudkan dengan anjakan paradiqma tersebut.

Anjakan paradiqma bermaksud berubah cara. Secara ringkasnya dapatlah difahami bahawa ‘anjakan paradiqma’ bermaksud ‘ubah kaedah atau cara / teknik / pentadbiran / pendekatan dan seumpamanya ke arah yang lebih baik dan positif’. ‘Cara’ di sini termasuklah ruang lingkup gaya pemikiran. Ini bertepatan dengan firman Allah SWT yang berbunyi:
Anjakan paradiqma diperlukan dalam semua keadaan
Anjakan paradiqma sangat diperlukan supaya kita tidak ketinggalan dan ditelan oleh arus kemodenan dan keselesaan. Saya akui istilah anjakan paradiqma sukar diterima sekiranya kita merasakan bahawa kita sudah berada di dalam ‘zon selesa’ dan tidak memerlukan sebarang perubahan atau anjakan. Jika ini yang membelenggu pemikiran setiap orang maka amat sukar untuk kita bersaing dengan orang lain.

Secara kesimpulannya anjakan paradiqma merupakan konsep ‘hijrah’ daripada ruang lingkup yang lama kepada ruang lingkup yang baru. Berubah dari melakukan kejahatan kepada kebaikan, dari kesusahan ke kesenangan, daripada yang baik ke arah yang lebih baik dan begitulah seterusnya.

No comments:

Post a Comment